YÜRÜYÜŞ BOTLARININ BAĞLANMASI

Yararlı Bilgiler

Yürüyüş esnasında en önemli uzvumuz olan ayaklarımızın sağlığı ve yere sağlam basması yürüyüş konforumuz için çok önemlidir. Yaz yada kış ve mevsim farketmeksizin mutlaka doğa koşulları için tasarlanmış, ayaklarımızı dış etkilerden koruyan, yere tutunma özelliği yüksek ve su almayan (özellikle kar suyu) ama içeride oluşan teri dışarı atacak kaliteli bir ayakkabıya ihtiyacımız vardır.Tüm bu özellikleri taşıyan ayakkabılarda doğal olarak bir maliyetli olmaktadır. Önemli bir bütçe ayırdığımız bu ayakkabıların hem ayak sağlığımızı koruması hemde daha uzun ömürlü olması küçük detaylarla sağlanabilir.En önemlisi her etkinlik sonrası ayakkabının temizliği ve bakımıdır.Temizlik ve bakım konusuna buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda daha küçük detay olarak gördüğümüz reflex olarak yaptığımız ama aslında doğru yapıldığında çok faydası olan ayakkabı bağlama yönteminden bahsedeceğiz. Bir çok ayakkabı markası kolay ve pratik bağcık sistemi kullanmışlardır. Ayak tarak kemiklerinin üzerine gelen yerdeki bağcık kancaları kapalı sistemken bilek ve daha yukarıya doğru olanlar açık sistemdir. Ayakkabıyı giyip bağcıkları ilk çektiğimizde kapalı sistemdeki bağcık kısmı kolayca ayağımızı kavrayacak şekilde sıkılır bıraktığımızda da kolayca eski haline gelir ve gevşer. Bu gevşemeyi engellemek için bağcığı ilk çektiğimizde kapalı sistem sıkıştığında bağcığı açık sisteme geçirmeden bir düğüm atmalıyız.Bu düğüm bağcığın geri gitmesini engelleyecek ve bundan sonraki adımlar için bize kolaylık sağlayacaktır. İlk düğümden sonra bağcıkları çapraz olarak açık sistemlerden geçirip sıkarak en üstte tekrar düğüm atmalıyız burada ilkinden farklı olarak 2 tur düğüm atarsak (kördüğüm değil) bağcıkların yürüyüş esnasında çözülmelerini engellemiş oluruz. 2 tur düğümden sonra fiyonk bağlamayı yapabiliriz.Yürüyüş sırasında bilekten eğilip bükülmeler olacağı için bağcığın esnemesi sebebiyle çözülmeyi engellemek için fiyonk bağlamanın üzerine bir kördüğüm atacağız.Bu kördüğüm 4 kat olduğu için çözme esnasında zorlanmadan çözülebilir.

Ayakkabılarımızı iyi bir şekilde bağlamamız yürüyüş esnasında özellikle inişlerde ayağın ileri gitmesini önler ve tırnak larımızı korumaya yardımcı olur. ayrıca yürüyüş esnasında sürekli sürtünmeyi engelleyerek su toplama olayının önüne geçer yine sürtünmenin azalması ayakkabı iç yüzeyindeki goretex katmanın daha uzun süre dayanmasına olanak sağlar.Böylelikle ayakkabınız daha uzun süre içerideki teri ve nemi dışarı atma özelliğini korur.Ayakkabının düzgün bağlanması ayakkabı üzerindeki kırışıklarında oluşmasını biraz daha öteler.Bu kırışıkların oluşması ve derinleşmesi ayakkabının su alma özelliğinin yitirilmesi demektir.Kırışıklıklar ister istemez oluşacaktır kırışıklar ince iken çeşitli temizleyiciler ve su iticiler ile bir süre daha su geçirgenliği engellenebilir.

Ayakkabılarımızı doğru yöntemle bağlayabilmek; çıkış ve inişlerde tutunmayı özelliklede inişlerde ayağın kaymasını ve su toplamasını engeller

, ayrıca burkulmalarda da son derece etkilidir.Bağcıklarımız koptuğunda yada zedelenerek kullanılmaz hale geldiğinde mutlaka yine kaliteli bir bağcık kullanılmalıdır.Kaliteli bağcıklar dayanıklılıkları sebebiyle zor durumlarda pursik ipi olarakta kullanılabilir.Unutmayalım küçük detaylar sağlığımızı ve hayatımızı kurtarabilir.Sağlıklı yürüyüşler..

   

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir